nuffnang adv

Monday, May 16, 2011

::~mari memasak: ketupat sotong~::

salam ouls...

wah.hari ni cik mpk nk kongsi satu resepi masakan dr kelantan...iaitu KETUPAT SOTONG,,,sedikit latar belakang resepi ni yer..actually..cik mpk suka sgt mkn tupak sutong ni...sbb rasanya yg sedap..sesedap ayam kfc...hahhahaso nk dijadikan citer,,,cik mpk n adik cik mpk berpakat utk mengadakan gotong-royong utk buat tupak sotong ni..maka kami pun memulakanlah keje kami...1st time buat benda ni..sebenarnya senang je nk buat ni..so apa yg dperlukan adalah:

bahan-bahanya:

sotong - dibersihkan..buang yg warna hitam2 kat kepala tu


santan - korang pandai2 la tgk ngan bilangan sotong korang tu..kalau sotong byk..maka lebihkan santan tu yer
beras pulut - mesti direndamkan beberapa jam dgn santan...if nk cpt..rendam ngan air panas..
gula melaka
secubit garam - untuk melemakkan kuah
daun pandan - untuk mewangikan n menaikan selero
lidi - untuk mencuck badan sotong n kepala sotong yg telah dipisahkan...

cara membuatnya
1) masukkan beras pulut yang direndam td dlm badan sotong..(masukkan 1/3 je tau, nati kembong n meletop sotong nanti)
2) masukkan sotong td ke dalam periok...dan masukkan santan, garam dan daun pandan..
tunggu hingga beras pulut tu masak..lebih kurang dlm 30 minit la...
3) kemudian masukkan gula melaka, cik mpk suka manis, so cik mpk masukkan dalam 2 1/2 gula melaka dalam kuahnya...
4) kemudian...siap! senangkan kan...hidangkan n makannn

5 comments:

  1. fizah...nati buleh wak..sene jer...awak lg terror masak...huhu

    mimi...mai la mieee...

    ReplyDelete
  2. wah sedapnye..1st time wiyah tgk ketupat sotong kaler ni,,,slalu tgk & wiyah wat kaler putih or baby pink...bleh try ni slurrrp dah la tgh puasa ni..yummy :-)

    ReplyDelete
  3. a'ah wiyah..kalau kat klantan mmg kaler cam ni...sbb just guna santan ngan gula melaka jer.so manis la rsnya...yg teremnganu punya letak bawang kan? lina xpernah rasa lg

    ReplyDelete