Hari ni CD5 Cik mpk...still lagi bendera jepun..so lepas berbuka
sedap uols..simple but healthy...huhu |
1) bersihkan kerang ni bersih2 tau..mcm mn nak tahu bersih..korang kn tenyeh2 dia dlm bekas..sampai la air tu jernih..pas tu rendam kejap
2) serai...halia...dan bawang putih...(diketuk)
3) masukkan kerang dlm periuk..masukkan bhn yg diketuk td dan masukkan garam..seckup rasa la...kalau cik mpk..1 kg kerang cik mpk letak 1 sudu kecil garam kasar..
4) pas tu rebus..uols xyah la masukkan air..sbb nati kerang ni akn keluarkan air dia sendiri...
5) rebus dlm api yg sederhana k...2 minit pertama tu korang tutup periuk tau..bila dh mengelegak..buka la penutup tu sampai air dia sedikit kering...huhuhu
6) kemudian makan laaa
sedap/
~cik mpk~
sedap nye kerang rebus.. lame dah tak makan..
ReplyDeletesedap...cik mpk pun lama dh xmkn..tetiba hari tu rs rajin plak nk beli kerang kat pasar mlm..huhu
Deletelama x makan kerang...last makan Mentarang kt sekinchan, mentarang sama ke dgn kerang? hehehe
ReplyDeletewaaa...sedap tu...nanti boleh la wat mlm niii
Delete